ruusupiha KAARTO

x
@kajo2cv x x x x ruusu.kaarto(a)pp.inet.fi

BDQ - The Broken Dreams Quartet 1982 - 1996

kajon muisteluja erään harrastelijaporukan jatsin soitteluista vuosikymmeniä sitten


memories of bdq - i'll remember bdq - round about bdq - all of bdq - what is this thing called bdq - on the sunny side of the bdq - love for bdq - my favorite bdq - the boulevard of bdq - lullaby of the bdq - there will never ever be another bdq - god bless the bdq
Intro


Laulu ja soitto ne ovat olleet ilonani pienestä pitäen.

Isäni rakensi eräänä kesänä 1950-luvun alussa äitini serkulle saunan ja sai siitä palkaksi upean haitarin, jonka hän antoi minulle. Otin nassikkana parin vuoden ajan tunteja, Serenata primaverine ja Olive Blossom irtosivat jo tosta vaan.

Kurttu jäi vähän vähemmälle, kun hoilasin vuosina 1955-57 Cantores minores -kuorossa. Harjoituksia oli kahtena iltana viikossa ja esiintymisiä tiuhaan. Bachin Johannes-passio ja Mozartin Kruunajaismessu olivat bravuureitamme. Huippuna keikoista oli kuoron ensimmäinen ulkomaanmatka Ruotsiin. Esiinnyimme Kuninkaanlinnassa vanhalle kunkulle Kustaa VI Aadolfille ja kättelimme prinsessat siinä sivussa.

Joulukuussa 1955 lauloin vanhassa Messuhallissa Sibeliuksen 90-vuotisjuhlissa Finlandian monen muun pienen koululaisen joukossa. Luulin pitkään, että Sibbe oli itsekin kuuntelemassa ja leveilinkin sillä, mutta eihän se vanha kränä ollut edes paikalla, kiukutteli vaan kotonaan.

Sitten 1950-luvun loppuvuosina jazz vei mukanaan Miles Davisin ja John Coltranen myötä. Kouluhipoissa käytiin ahkerasti ja niissä esiintyivät kaikki stadin huippubändit, jotka soittivat enimmäkseen jazzia. Väliajoilla kilkuttelivat pianoa nuoret sarmannot ja anderssonit. Faija osti skittan, kun kruinasin. Väsäsin siihen vahvistimen ja rupesin soittelemaan illat pitkät.

1960-luku oli kaiken kaikkiaan jazzin juhlaa nuorelle fanille. Täällä kävivät kaikki suuruudet. Harva heistä jäi minulta väliin.

Särkyneet unelmat siintelivät vielä kauan kaukana tulevaisuudessa, mutta tältä pohjalta lähdin aikanaan mukaan rämpyttelemään ja tuuttailemaan...
2020 koronakaranteenissa
Fraternitas Sancti Andreas eli FSA 2cv-kilta perustettiin vuonna 1962. Liityimme mukaan vuonna 1970, kun ostimme sätkämme le Joujou du pauvren. Killan toiminta oli hyvin vireätä 1970- ja 1980-luvuilla. Olimme alusta asti aktiivisesti mukana. Tuntuu omituiselta ja tuntui jo silloinkin, että pelkkä automerkki voi yhdistään niin kiinteästi erilaisia perheitä yhteen.

Kokousten lisäksi ajelimme letkassa ympäri Suomea - ja Eurooppaa. Järjestimme kilpailuja, telttaretkiä luontoon, lastenajeluja, saunailtoja, juhlia ja vaikka mitä. Ohjelmaa suunnitellessa huomasimme, että joukkoon oli tullut mukaan myös muutamia musiikin harrastajia.

Pikkuhiljaa aloimme tuoda tapahtumiin mukaan soittimiamme ja soitella yhdessä. Ajan mittaan tästä soittajaporukasta kehittyi bändi nimeltään
The Broken Dreams Quartet..

Yhtyeen alku oli hapuilevaa, sillä suurin osa meistä oli ihan aloittelijoita. Vähitellen yhteinen sävel alkoi löytyä ja uskalsimme soitella tutun kiltaporukan tapahtumissa. Loppuvuosina bändin enemmistö oli ammattimuusikoita ja laatu sen mukaista. Itse asiassa minä olin ainoa amatööri, mutta yritin silti kurkoitella muiden tasolle. Useimmiten en siinä onnistunut, vaan töräyttelin mitä sattui ja komppikin kääntyi tuon tuosta. Mutta kyllä muutamia helmiäkin matkalla syntyi.

BDQ:lla oli lähes sata treeniä ja parikymmentä keikkaa. Minulla oli (liian) usein mukana vanha kasettiradio, jolla nauhoitin soittoa C-kaseteille. Äänitysten taso ei päätä huimaa, koska balanssi oli mitä oli riippuen siitä, missä radio oli. Joskus kuului rummut, basso, piano, skitta tai foni. Hyvällä onnella joskus kaikki.

Nyt Korona-aikana olen lajitellut näitä kasetteja ja purkanut niitä digi-muotoon. Olen selaillut kalentereita ja killan

Sätky-lehtiä ja saanut suunnilleen hahmotetuksi soitot järjestykseen. Monta mukavaa muistoa on palannut mieleen.

Joku mukana olleista soittajista tai kuulijoista saattaisi olla kiinnostunut BDQ:n soitoista, mutta miten heitä voisi tavoittaa? Keksin jemmata linkit kotisivuillemme. Tuskin sieltä moni ulkopuolinen niitä tavoittaa, mutta koetan levittää sanaa joillekin, jotka tiedän. Jakakaa linkkiä eteenpäin!

Tämä linkkien laittaminen kotisivulle paisuikin niin, että samalla tästä tuli kertomus Särkyneiden toiveiden unelmien särkymisestä. Koettakaa kestää!

Huomasin, että tässähän ollaan oikein ajan hermolla. Kansa on jo tottunut nauttimaan musiikista etänä. Tämä on oikein tuplaetänä, kun soitot ja soittajat ovat kaukana myös ajassa.

t. kajo


1980 the very most original bdq

15.10.1980 - Sauna-ilta Isossa Iitassa

Killan saunailloissa ja jowlulöwlyissä oli ollut jo monena vuonna silloin tällöin jonkin sortin musisointia. Kuulijoina oli enimmäkseen lapsia ja repertuaari oli sen mukaista.

Soittelut saivat vauhtia, kun mukaan tuli ammattimuusikko Heikki. Hänen rumpujensa ympärille alkoi kokoontua joukko innokkaita harrastajapelimanneja puhaltelemaan ja rämpyttelemään erinäisillä soittimilla omaksi ilokseen ja toisten riesaksi

1981 the most original bdq

14.11.1981 - Möötti Hvitträskissä
KH, JPA, HP + Heli

Killan vuotuiskokouksessa valittiin hupimestariksi Maukian pikkubroidi Jaukia, joka sanoi kuolemattomat sanat: "Ei minulla ole moraalista oikeutta kieltäytyä". Selvisi, että Jussi olikin pianisti ja musiikinopettaja. Jipiii!

FSA:n Mööttiä oli vietetty muutamana vuonna Kappelissa.
Nyt siirryimme piiga Jarin entiseen duunimestaan Hvitträskin kartanoon. Saimme aikaan jo trion Ex Tempore, joka säesti chansoneja laulavaa Jussin ystävää Heliä


*)Jussi-Pekka Aukia


Jussi ja Heikki säestivät myös Killan Riena Bois -esitystä
"Panokset ovat merihädässä, boiiis"

Oli aivan käsittämätöntä, että saimme rällästellä omin nokin
arvokkaassa museoympäristössä. Hypimme paljain jaloin
muina miehinä kasaan runtatun Gallen-Kallelan
Liekki-ryijyn päällä! Hellästi kuitenkin.

Ja uskomatonta, mutta totta! Tämän Riena Bois -lavashown äänet on taltioitu (Seppo J?).
Kalevala-mittaista sisäänlämpiävää rienausta sätkästä ja sen sielusta, yhteensä yli puoli tuntia:

PANOKSET - OSA 1 - 19 min
PANOKSET - OSA 2 - 16 min

1982 the special bdq with friends

11.9.1982 - FSA:n 20-vuotisjuhla
Meriharjun kurssikeskus, Vuosaari

KH, JPA, HP ja JP
laulusolisteina Hanna-Marja ja Tanko Ikonen
mukana myös liruttelija (Timo?)

BDQ oli saanut vahvistusta, kun mukaan oli tullut
duunikaveri ja kiltalainen Jorma sähköbassoineen

Bändin ensimmäinen keikka oli FSA 2cv-killan
20-vuotisjuhlissa Vuosaaressa, jossa soitimme
killan perustamisvuoden 1962 iskusävelmiä.

Yhtyeelle annettiin nimi syksyn 1962 huippuiskelmän
The Boulevard Of Broken Dreamsin mukaan

The Boulevard Of The Broken Dreams
Esittely

Sealed With The Kiss
Ti-pi-tii

Satumaa
Twist a St Tropez
Saku Sammakko
Let's Twist Again
Kotkan ruusu
Love Is A Many Splendored Thing
Moonlight Serenade
Brazil
Parlez-moi d'amour
On The Sunny Side Of The Street
Over The Rainbow14.10.1982 - Backbyn kartano, treeni
KH, JPA, HP, JP ym...

St Louis Blues
Moonlight in Vermont
What Is This Thing Called Love
Les Feuilles Mortes
Stompin At The Savoy
A Nightingale Sang In Berkeley Square
Jalouisie

30.10.1982 - hos Bengs i Sotung, treeni
KH, JPA, HP, JP


Sain joltakin piiga Helppiksen sukulaiselta lainaksi
altosaksofonin. Kerran olin yrittänyt sellaista tuutata 1950-luvulla.


Hviträskissä oli tapahtunut suuria muutoksia vuoden aikana. Museo oli siirtynyt valtion omistukseen ja vallalla oli uusi järjestys ja kuri. Muutamaa päivää ennen Mööttiä selvisi, että emme päässeet ollenkaan enää museotiloihin, vaan meidän piti tyytyä ateljeetiloihin. Flyygelin siirto sinne ei tullut kysymykseenkään, eikä arvonsa tunteva pianotaiteilija Aukia suostunut (vielä silloin) koskemaan sähkökilkuttimiin. Veijo sai roudattua paikalle pianon jostain Helppiksen sukulaiselta. Ja soitto soi sittenkin.13.11.1982 - Möötti Hvitträskissä
KH, JPA, HP, JP ym...

Love For Sale
Besame Mucho
El Cumbanchero
Ou es-tu mon amour
Les Feuilles MortesRahvaalle vihjaistakoon, että Möötti on Fraternitas Sancti Andreas -killan
vuosittainen kokous, jossa Korkea Raati mm. hyväksyy kiltalaisten oppiarvot
oppipojsta vapaamestareihin.

1983 the original bdq


25.2.1983 - treeni
KH, JPA, HP, JP, MÅ
Rautalankapuolelle oli tullut vahvistukseksi duunikaveri Maukka

Sweet Georgia Brown
On A Slow Boat To China
Delilah
Nature Boy
Basin Street Blues
All Of Me - jatq
Mournin'[kh]

25.3.1983 - treeni
KH, JPA, HP, JP

All Of Me
Impro
Lady Is A Tramp
Lullaby Of BirdLand
Mournin'[kh]

26.4.1983 - treeni
KH, JPA, HP, JP, MÅ

Django
Georges Dilemma
Cute
Summertime
Love For Sale
Delilah

St Louis Blues
Misty22.4.1983 - Sauna ja simmaus Iso Iita

Olin lainannut tähän mennessä tädintyttärenkumminkaimalta alttosaksofonin, jolla puhalsin surutta Love For Salen täysin palkein, vaikka en ollut koskaan aikaisemmin fonia soittanut. Laina-aika oli jo umpeutunut.

Iitan saunaillassa oli puhetta, että mistähän saisi fonin.
Kiltaveli Jorma sanoi Jussille, että hänellä on tenori ollut jo parikymmentä vuotta käyttämättömänä. Jussi huusi kurkku suorana. "Kajo kuulitko? Näil ois foni!".

Eipä aikaakaan, kun lähdimme sätkinemme köröttelemään Haagasta kohti Nummelaa Okkosille. Veli Liisa oli kauhuissan, kun hän pelkäsi, että otamme fonista tyypit jo heidän kotonaan keskiyöllä. Säästin elämäni ensimmäiset puhallukset tenorisaksofoniin kuitenkin Tarvon tien liuskalle. Tästä alkoi uusi aika ja uusi soundi BDQ:ssa. Ensimmäiseen keikkaan oli aikaa kuusi viikkoa!.

Fonin vuokrasopimus oli kohtuullinen: kun töräytin Twilight Timen, sain aina vuoden lisäaikaa. Kun täytin kauan kauan sitten 50-vuotta, sain fonin omakseni.

Laina-ajan alussa teetin saksofoniin kalliin peruskorjauksen, sillä monet nahkaläpät olivat ehtineet jo kovettua osin korpuiksi rään puutteessa.

Fonista lisää blogissa:
PHONILLE KYYTIÄ

2.6.1983 - Latotanssit treeni
KH, JPA, HP, JP ja MÅ + Tanko Ikonen

Taste Of Tre Jazz
A Night In Tunisia
Kurvikas samba
Whisper Not
Misty
Besame Mucho
Sulamith
Georges Dilemma
Lullaby Of Birdland
Summertime
Django
Lullaby Of The Leaves
Sweet Georgia Brown
All Of Me
St Louis Blues11.6.1983 - Latotanssit
Jokelanseudun lato
KH, JPA, HP, JP ja MÅ + Outi


Outin laulut:
Summertime
Twilight Time
Hopeinen Q
Parlez-moi d'amour
Hymne a l'amour
The Man I Love
Lullaby Of The Leaves
Volare

All Of Me
Summertime
On Green Dolphyn Street
Round About Midnight
Lover Man
Cute
Tenor Madness Rock
Lullaby Of Birdland
My Favorite Things
Kuningaskobra
Les Feuilles Mortes
Blues March
Softly As In A Morning Sunrise
Crystal Silence

Delilah

We'll Meet again


16.9.1983 - treeni
KH, JPA, HP, JP, MÅ

Milano
I'll Remember April
Lover Come Back To Me
Lover Man
There Will Never Be another You
Walkin'

BDQ esiintyi Möötissä ilman kanttori Jussia.
Häneltä loppuivat inttiin menon lykkäykset
ja alokas oli ns. estynyt saapumasta paikalle.
Tosin hän kertoi esiintyneensä samaan aikaan
jonkun kapiaisen synttäreillä lomapalkalla.

12.11.1983 - Möötti Perhossa
KH, HP, JP, MÅ + Tanko

St Louis Blues

esittely

La Cumparsita

Satumaa

Samba Pa Ti

Desafinado

Rock Around The Clock

Let's Twist Again

Lover Man

Muuttohaukka

Sulamith

I'll Remember April

Sweet Georgia Brown

Apache

Summertime

We'll Meet Again


1984


25.1.1984 - treeni Kaarrossa
KH, HP, JP, MÅ, JL (+JPA)
Jussi oli edelleen intissä. Saatiin vahvistukseki mukaan duunikaveri Jakke trumpetteineen.
Jussi ilmestyi myös paikalle ennen 'Turengin tukkiyötä'

Cute 1 Cute 2
Lover Come Back To Me
I'll Remember April
I'll Remember April 2
Inger 2 [kh]
Walkin'
Angels in Heaven
Samba Pa Ti
St Louis Blues
St Louis Blues 2

A Night In Tunisia
Summertime
Satin Doll


kajo - jorma - sanko - maukka - jakke - heikki .... v 1984
5.3.1984 - treeni Kaarrossa
KH, HP, JP, MÅ, JL

Caravan
I'll Remember April
Työlaulu
We'll Meet Again
Besame Mucho
Fönari boseen Maria
Summertime
Sweet Georgia Brown
Cute
Les Feuilles Mortes
St Louis Blues9.3.1984 - keikka duunipaikan ruokalassa
ay-yhdistyksen 5-vuotisjuhlissa
KH, HP, JP, MÅ, JL + Sanko Tuominen

St Louis blues
Esittely
All Of Me
Georges Dilemma
Samba Pa Ti
Elaine
Satumaa
I'll Remember April
Caravan
Walkin'
Cute
Rock Around The Clock
Misty
Inger 2
El Cumbanchero
A Night In Tunisia
Sweet Georgia Brown
Sulamith
Vapauden kaiho
Les Feuilles Mortes
Besame Mucho
Manha Do Carnaval
Satin Doll
Summertime
12.6.1984 - perhepäivä Kaarrossa

Georges Dilemma
Fönari boseen Maria
Stella By Starlight
Inger 2 [kh]
Caravan
Lullaby Of Birdland
Lover Man
Misty
A Night In Tunisia3.8.1984 - Latotanssit treeni

El Cumbanchero
Summertime
Fönari boseen Maria
Cute
Misty
Manha Do Carnaval
Urban Miles
Urban Miles 2
Caravan


11.8.1984 - Latotanssit II
Jokelanseudun lato
Haarajoki, Mäntsälä
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Urban Miles

Georges Dilemma
Caravan
Metsäsukkia
La Cumparsita
Besame Mucho
El Cumbanchero
Misty
Fönari boseen Maria
Summertime
Lullaby Of Birdland
Inger 2 [kh]
Rock Around The Clock
Urban Miles
Täysikuu
I'll Remember April
St Louis blues
Delilah
10.9.1984 - möötti treeni 1

Naima
Ronda [hp]
Andante Festivo [jpa]
Aunus [kh]
Mournin' (kh)
Stig Ombord (kh)
Urban Miles
Urban Miles 2
Round About Midnight #1
Georges Dilemma
Naima 2
Andante Festivo etc. [jpa]
Jussin pianoa

10.11.1984 - Möötti Tullinpuomissa

BALLADEJA SÄTKÄLLE (totale)

osa 1: Overture et prelude
osa 2: Intermezzo
osa 3: Andante festivo
osa 4: Molto rubato
osa 5: Allegro robusto
osa 6: Vivace bluezetto roccati
osa 7: Finale alla matcia et coda

Lover Man
Naima
Caravan
Misty

3.11.1984 - möötti treeni 2

Sätkän starttaus
Stig Ombord [kh]
Andante Festivo [jpa]
Andante Festivo [jpa] 2
Mournin' [kh]
Kulmikas samba [hp]
Blues [kh]
Aunus [kh] 2
Aunus [kh] 3
Mournin' [kh] 2
Naima 2
A la Cole [kh]
Syksyn mittaan olimme alkaneet soitella omia sävellyksiämme.
Heikillä ja Jussilla oli joitakin jo pöytälaatikossa.
Kajokin kaiveli kätköistään 1950-luvulla kouluaikoina nuottivihkoon
nyhertämiään tekeleitä, jotka pääsivät ensi kertaa kaikumaan ilmoille.

Tavoitteenamme oli tehdä killan Mööttiin musiikkishow
pelkästään omista sävellyksistämme.
Ja niinhän me myös teimme - ja myös onnistuimme siinä.
WIDTH="300" HEIGHT="10" BORDER="3" bordercolor="red">


1985

12.1.1985 - treeni
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Georges Dilemma
Naima

Softly...
Softly...2
Softly...3
Round About Midnight
Ziemlich kallt [kh]
Ziemlich kallt [kh] 2
Yardbird Suite
Yardbird Suite 2
Someone In Love
Round About Midnight 2

15.2.1985 - treeni
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Lämmittelyä
Round About Midnight
Moonglow
Manha Do Carbaval
Softly...
On Green Dolphyn Street
All The Things You Are
Caravan
Lullaby Of Birdland
Ziemlich kallt [kh]
Djibouti [kh]
Fred Edward [kh]
Pas pour les noires [kh]
1941 [kh]
Cherokee free

13.3.1985 - EV treeni 1
KH, JPA, HP, JP ja MÅ + Heli voc

Ave Maria No Morro
Laura
Siboney
Lullaby Of Birdland
Lullaby Of The Leaves
All Of Me
Dein ist mein Hertz allein
Early Autumn
How High The Moon
The Man I Love
Ou es-tu mon amour
Ou es-tu mon amour 2
Softly...
Caravan
Round About Midnight
Naima


23.3.1985 - EV treeni 2
KH, JPA, HP, JP ja MÅ + Heli voc

The Man I Love
Ave Maria No Morro
Besame Mucho
Laura
Early Autumn
Les Feuilles Mortes
Ou es-tu mon amour

WIDTH="300" HEIGHT="230" BORDER="3">

29.3.1985 - live
Vakuutusväen liitto 40v
Eläke-Varman ruokala
KH, JPA, HP, JP ja MÅ
+ laulusolistit Heli ja Esko

Georges Dilemma
Esittely
Tiekerheil
Spytti Spytti
Softly As In A Morning...
Caravan
A Night In Tunisia
Ave Maria No Morro
Besame Mucho
Laura
Early Autumn


BDQ:ta pyydettiin keikalle duunipaikan bileisiin.
Harjoitukset sujuivat loistavasti, mutta itse keikka jäi yhden setin mittaiseksi.

Paikalle oli pyydetty nuorison mieliksi myös tiskijukka.Tsupparijoukko olisi halunnut discon alkamaan jo aikaisemmin, mutta olin nimenomaan sopinut järjestäjien kanssa, että bändimme soittaa 19-22 ja disco alkaa vasta sen jälkeen. Kaikesta huolimatta diskorenkutus pamahti täysillä päälle heti kun ensimmäisen settiimme viimeinen kappale oli loppunut. Pimahdin täysin, enkä halunnut jatkaa enää soittamista. Heikille oli ammattilaisena tärkeää, että keikkaa ei jätetä kesken. Panimme kuitenkin pillit pussiin ja pellit laatikoihin ja häivyimme.

Jälkikäteen kävimme keskenämme kiivastakin väittelyä siitä, miten olisi pitänyt toimia ja miten ei. Emme päässeet yksimielisyyteen, joten Broken Dreamsin soitot oli sitten soitettu. Sen pituinen se.

Mutta eipä murheita meillä. Maukalla olit aikaa keskittyä kuntourheiluun, Jormalla töihin ja Heikillä hevosiin, judoon ja perheeseen. Jussi alkaa rakentaa Haarajoelle ainolaansa ja Kajo remontoi Kaartoa. Niin on hyvin kuin käy, sanoisi Rakel Wihuri.


1986

27.7. 1986 - perhepäivä Kaarrossa

Pikkuhiljaa yksi ja toinenkin alkoi kaivella kätköistään vispilöitään, kilkuttimiaan, rämpyttimiään ja puhaltimiaan ja ruvettiin taas soittelemaan.

Kokoonnuimme perheinemme Kaarron pihalle syömään. Jälkikasvua oli jo runsaanlaisesti.
Kuva vohkittu Jussin facesta

5.8.1986 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Round About Midnight
Round About Midnight 2
Sway
Kuningaskobra
Twilight Time
My Favorite Things
We'll Meet Again

23.8.1986 - Latotanssit III
Jokelanseudun lato
Haarajoki, Mäntsälä, pönde
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Lullaby Of Birdland
Summertime
On Green Dolphyn Street
Cute
My Favorite Things
I Got Rythm
Kuningaskobra
Les Feuilles Mortes
Round About Midnight
Lover Man
Blues March
Softly As In A Morning Sunrise
We'll Meet Again
Bluussi


Jussi oli saanut rakennetuksi talonsa. Siellä pidettiin treenit flyygelin äärellä. Vai olimmeko saunatiloissa?

Muutaman sadan metrin päässä Jokelanseudun ladossa järjesti 2cv-kilta jo kolmannen kerran tantsut, jossa BDQ pisteli parastaan. Erityiskiitos innostuneelle yleisölle, josta erottui Jussin systerin kannustava ääni aika ajoin

1987
29.1.1987 - Vaho
Projektin päättäjäisbileet
duunipaikan ruokalassa
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

St Louis Blues
Esittely
Softly As In A Morning Sunrise
Georges Dilemma
Les Feuilles Mortes
Summertime

Inger 2
Blues March
Lullaby Of Birdland

Round About Midnight
Manha Do Carnaval
Love for Sale

Naima
Caravan
As Time Goes By
My Favorite Things
On A Slow Boat To China
We'll Meet Again


12.9.1987 - FSA 25 vuotta
Berghyddan, Vanhakaupunki
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

5.11.1987 - videon kuvaus
Kaarto ja stadi
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

video:
Round About MidnightLuultavasti ensimmäisiä jazz-videoita Suomessa. Kuvattu Kaarron olkkarissa Helsingin Puistolassa.
Öiset kaupunkikuvat Cirtoen 2CV:n kyydissä (le Joujou du Pauvre)
Kuvaus Saku ponsimaa
Leikkaus Saku Ponsimaa ja Kajo Haapalainen


(Video kopsattu kameralla
VHS-kasetilta telkkarin kuvasta)

Kajo Haapalainen foni
Jussi-Pekka Aukia piano
Heikki Poikolainen rummut
Jorma Pietikäinen basso
Mauri Åkerman kitara

7.11.1987 - Möötti Perhossa
KH, JPA, JK, JP ja MÅ

Heikki oli matkoilla.
Saimme Haarajoen kyliltä
Jussin naapurista Kososen Jyrkin
tuuraamaan kylmiltään rumpuihin.

Softly As In A Morning Sunrise
Esittely
Round About Midnight
Kotkan ruusu
Naima
Les Feuilles Mortes
The Man I Love
Blues March
Manha Do Carnaval

Crystal Silence
Hymne For freedom
On A Slow Boat To China
As Time Goes By
Inger 2
I Got Rythm
The Boulevart Of Broken Dreams
Summertime


6.12.1987 - Säätytalo
Aatelittomien säätyjen
Itsenäisyyspäiväjuhla
KH, JPA, JK, JP ja MÅ

Heikki oli duunissa.
Jyrki tuurasi.

Kriittinen Korkeakoulu
oli järjestänyt jo vuosikausia
Säätytalolla Aatelittomien säätyjen
Itsenäisyyspäivänvastaanoton.
Yläkerrassa tanssittiin poloneesia
Pakilan pelimannien tahdissa
ja ala-aulassa jorattiin
BDQ:n jatsin tahdissa.

Jälkeen päin ajateltuna
yhtä uskomaton BDQ:n keikkapaikka
kuin Hvitträskin museo.

St Louis Blues
Summertime
I Got Rythm
On Green dolphyn Street
Besame Mucho
Manha Do Carnaval
The Man I Love
En etsi valtaa loistoa
Georges Dilemma
Delilah
Ou es-tu mon amour
Les Feuilles Mortes
Joulukirkkoon
Round About Midnight
Lover Man
Christmas Child
Varpunen jouluaamuna
Inger 21988 the special bdq
3.3.1988 - Vdi
Turkkulaiste viarailu
duunipaikan ruokalassa
KH, JPA, HP, JP ja MÅ

Tämä keikka jäi Jorman ja Maukan vikaksi.
Saimme amatööripohjalta kehitetyksi
kuuden vuoden aikana bändille oman saundin.
Repertuaariin kertyi monta kelpo biisiä,
joita kehtaa kuunnella häpeämättä.
Tiesimme harrastelijoina kyllä omat rajamme
ja mahdollisuutemme, emmekä yrittäneet liikoja.
Monta mukavaa ikimuistoista hetkeä
jäi pysyvästi mieleen. Kiitos kundit!

Summertime
St Louis Blues
As Time Goes By
Softly As In A Morning Sunrise
Les Feuilles Mortes
Esittely
Lullaby Of Birdland
Naima
Aamu AiristollaMetsäsukkia
Kotkan ruusu
Crystal Silence
The Man I Love
Blues March
I Got Rythm
Caravan
Georges Dilemma
I'll Remember April

Aunus
Cute
God Bless the Child
Samba de Orfeus
Samba de Orfeus jatq
Inger 2
We'll Meet Again
Round About Midnight

5.6.1988 - treeni
KH, JPA, HP, JP ja MÅ


How Long Has This Been Going On
Round About Midnight
JP, MÅ >> JK5.8.1988 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JK

Nicas Dream - kokeilua
Con alma - tapailua
I Got Rythm
Mikä biisi?


En muista tai en oikeastaan tiedä, miten asiat etenivät kesän aikana.
Jussi oli pyytänyt Haarajoen kylältä Heikkiä edellisenä vuonna tuuranneen Jyrkin broidin Jussin soittamaan bassoa kotiinsa, jossa oli flyygeli. Jussi olikin varsinainen bassovirtuoosi, joka oli soittanut monen staran bändissä.

Tästä syntyi vajaaksi vuodeksi BDQ:lle uusi kokoonpano, jossa oli kolme ammattimuusikkoa ja yksi amatööri.

3.9.1988 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JK

My Favorite Things
What Is this Thing Called Love
What Is this Thing Called Love 2
500 Miles High
A Remark You Made
A Remark You Made 2
Nica's Dream

My Favorite Things 2
Con Alma
Love For Sale
Love For Sale funk
Yardbird Suite
Out Of Nowhere
A Remark You Made 3Take Five
Crystal Silence
A Night In Tunisia
A Night In Tunisia 2
A Night In Tunisia 38.10.1988 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JK

500 Miles High
500 Miles High 2
I Can't Get Started
I Fall In Love Too easily
Love For Sale

On The Sunny Side...
Let It Be
My Favorite Things
My Favorite Things 2
A Remark You Made
A Remark You Made 2
A Remark You Made 3
Crystal Silence12.11.1988 - Möötti Perhossa
KH, JPA, HP, JK


I Got Rythm
Les Feuilles Mortes
As Time Goes By
On The Sunny Side...
Inger 2
Lullaby Of Birdland
Out Of Nowhere
My Favorite Things
A Night In Tunisia
Crystal Silence
Round About Midnight


1989 the professional bdq

12.2.1989 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JK

Undecided
On Green Dolphyn Street
500 Miles High
SolitudeBellman
Maailmassa monta ihmeellistä...
A Night In Tunisia
A Night In Tunisia 2

In A Sentimental Mood
500 Miles High 2
Naima

19.3.1989 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, JK
Jordu
Love For Sale
Tangerine
Caravan
A Night In Tunisia
Moonlight In Vermont
Round About Midnight
Crystal SilenceKeväällä ja kesällä yritettiin sovitella yhteisiä treeniaikoja, mutta ei onnistuttu.
Tämä vaihe Broken Dreamsin värikkäissä kuvioissa päättyi ja loppukesällä tuli mukaan uusia tuulia...

Basisti jussin kanssa musisointi oli meikäläiselle suuri elämys.

Kososet olivat paikallisen sahurin poikia. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja ostin heiltä sopuhintaan ison määrän lautatavaraa. Osa niistä oli höylätty haluamani mallin mukaan.


JK >>AH

7.8.1989 - treeni Kaarto
KH, JPA, HP, AH

Blessed Relief
Ruby, My Dear
xxx
Straight No Chaser
Broonout
Ack Värmeland
A Night In TunisiaHeikki toi Kaartoon mukanaan Hämäläisen Arin läskibassoineen. Ari soitti ammatikseen käyrätorvea Poliisisoittokunnassa, jossa Heikkikin on aikoinaan rummutellut.

Bändi sain viideksi vuodeksi jykevän ja vakaan kompin.
Jako ammattilaisiin ja amatööreihin oli edelleen 3:1,
2cv-kiltalaisiin ja autoilijoihin samoin ja poliisivoimiin ja siviileihin 2:2.

1990

14.1.1990 - treeni Kaarto
KH, JPA, HP, AH

I'm Getting Sentimental Over You
I'm Getting Sentimental Over You 2
Yardbird Suite
Footprints
A Night In Tunisia

My Funny Valentine
On Green Dolphyn Street
Straight No Chaser
Naima-tapailuja
It's Allright With Me

Summertime
Emma
Out Of Nowhere
245

1.11.1990 - treeni Kaarto
KH, JPA, HP, AH

A Night In Tunisia
I'll Remember april
Elämää suomalaismetsissä
Ack Värmeland
Ack Värmeland 2
It's Allright With Me
Moonlight In Vermont
Love For Sale
Love For Sale 2
Love For Sale 3
Here's That rainy Day
How High The Moon
Django
Blues

Blessed Relief
Blessed Relief 2
A Night In Tunisia 2
A Night In Tunisia 3
Moonlight In Vermont 218.11.1990 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, AH
Kasinon keikan suunnittelua

Ack Värmeland
Päivänsäde ja menninkäinen
Take Five
Take Five 2
Sandu

Footprints
Blessed Relief
Blessed Relief funtsintaa
Moonlight Serenade
Let It Be

Tiekerheil & public
Jordu
Ou es-tu mon amour

23.11.1990 - Esyn pikkujoulut Katajanokan kasino
KH, JPA, HP, AH

Duunipaikan piti pitää edellisenä vuonna pikkujoulut White Ladyssa, mutta tuplavarauksen takia yli sata juhlapukuista jäi oven taakse pakkaseen värjöttelemään. Mutta kas! Suomen puolustusvoimat tulivat apuun. Katajanokan upseerikerho pystyi tunnissa järjestämään tilat ja juhlavan aterian koko porukalle. Tästä kiitollisena firman johto halusi järjestää seuraavatkin pirskeet Kulosaaren kasinolla.

Bändin eka soittosatsi sujui hyvin ja siirryimme väliajalla taukotilaan nauttimaan meille luvattua ateriaa. Yllätys oli suuri, sillä siellä olikin meitä ennen esiintynyt Kellariteatterin pulskansalskea porukka yltäkylläisenä ja astiat olivat tyhjinä. Olivat luulleet, että pöytä oli katettu heille. Eipä aikaakaan, kun meillekin järjestyi juhlallinen jouluateria.
15.12.1990 - treeni
KH, JPA, HP, AH

Ruby, My Dear
Here's That rainy Day
How High The Moon
A Remark You Made
Captain Marvel
Captain Marvel 2Django
Softly...
Musta Pekka
Emma
500 Miles High
Broonout

Broonout 2
Whisper Not
Whisper Not 2
Whisper Not 3
I'm Getting Sentimental...

1991
30.1.1991 - Kaarto
KH, JPA, HP
Astan synttärit ja loparit


Pot-pot-pot-pot-potkut sain,
mut harmittanut ei yhtään...

9.5.1991 - Haarajoki

25.5.1991 - Ohkola
Ei hajuakaan, mikä juttu tämä oli.

29.11.1991 - Esyn pikkujoulu
duunipaikan ruokala

KH, JPA, HP + ?
Ari ei päässyt tulemaan.
Oli vaikeuksia hankkia tuuraajaa.
Muistelen, että saimme Kososen Jussin mukaan (?)1992
7.5.1992 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, AH

Keväällä yritettiin moneen kertaan sovitella treeniaikaa ja sovittiinkin,
mutta viime tingassa tuli aina jollekin joku este.
Toukokuussa kokoonnuttiin kerran Haarajoelle soittelemaan.
Koko syksy ja talvi olivat hiljaiseloa.

1993

14.5.1993 - Hvitträsk
Esyn kevätjuhla
KH, JPA, HP, AH

Ou es-tu mon amour
On The Sunny Side Of The Street
Softly As In A Morning Sunrise
Stella By Starlight

Twilight Time

The House Of Rising Sun
Metsässä ei liiku lehmäkään
Metsäsukkia
Some Day My Prince Will Come

Sulamith

Time After Time
Manha Do CarnavalAck Värmeland
Nature Boy
Night And Day
Blues March
God Bless The Child
My Funny Valentine
Päivänsäde ja menninkäinen
I'll remember Clifford
Misty
Moonlight In Vermont
As Time Goes By
Polka Dots And Moonbeams

Round About Midnight

We'll Meet AgainDuunimestan henkilökuntakerhon 20-vuotisbileet19.6.1993 - Kaarron piha
Kajon 50-vuotissynttärit
KH, JPA, HP, AH + MarstilaBroken Dreamsista on aika vähän valokuvia.
Synttäreillä niitä tuli räpsityksi
aika lailla, joten S.V.P.


Sankari sai duunikavereiltaan villapaidan,
johon kymmenet ja kymmenet olivat kutoneet
oman palansa


Sankari riemuissaan lahjakitarasta.

Sankari ottamassa vastaan lähisukulaisia. Heistä kuusi on jo ehtinyt siirtyä taivaisiin.
Veljekset kuuntelemassa klassista kitaransoittoa.
Poliisivoimat keikkapalkkionsa kimpussa

Sukulaisten kätköistä löytyi synttäreistä kotivideo, jossa oli mukana pari bändin biisiä:

video: Summertime xxxxxxx video: Tenor Madness

15.12.1993 - treeni
KH, JPA, HP, AH

Blues
Blues 2
Blues 3
Bossa
Bossa 2
Lady DayLong Ago And Far away
Long Ago And Far away 2
Long Ago And Far away 3
Mercy Mercy Mercy
A Night In Tunisia
A Night In Tunisia 2

xx1
Bossa 3
xx2
xx3

1994

7.3.1994 - treeni Kaarto
KH, JPA, HP, AH

Niin paljon on aihetta lauluun
Niin paljon on aihetta lauluun 2
Bridge Over Trouble Water
Nighttrain
Nyt ollaan niinkuin pääskyset
Muistatkos ain?
Naiset varieteen
Naiset varieteen 2
Vanhojen tansseja...
Mustalaiseks olen syntynyt
Mustalaiseks olen syntynyt 2
Mustalaiseks olen syntynyt 3
500 Miles High
Broonout
xxx
xxx2
Mercy, Mercy, Mery

Kappaleet on niin outoja, joten meillä on varmaan ollut
joku tilauskeikka tiedossa.30.5.1994 - treeni
KH, JPA, HP, AH


8.9.1994 - treeni
KH, JPA, HP, AH

Lämmittelyä
All Of Me
All The Things You are
Basin Street Blues
xxx
Line For Lyons
Blues
Sandu
Ruby, My Dear7.11.1994 - treeni
KH, JPA, HP, AH

Spiral
Ou es-tu mon amour
St Thomas
Yardbird Suite
Some Day My Prince Will Come
The Midnight Sun will Never Set
Mercy, Mercy, Mery
Blues March

12.12.1994 - treeni
KH, JPA, HP, AH

xxx
Farmers Market
We'll You Needn't
xxx - I Got Rythmin soinnut
xxx - I Got Rythmin soinnut 2
Bellman
Bellman muunnelmia
There Will Never Be...
Delilah
Summertime
Caravan
St Thomas1995

16.1.1995 - treeni Haarajoki
KH, JPA, HP, AH

Ou es-tu mon amour
500 Miles High
Nica's Dream
Blessed Relief
Captain Marvel
Metsäsukkia
Sovittiin seuraavan treenin ajaksi 13.2.95, joka peruttiin. Sitten 6.3.95, joka peruttiin. Sitten 20.3.95, joka peruttiin. Sitten 1.4.95, joka peruttiin. Sitten 6.5.95, joka peruttiin. Sitten ei enää sovittu.

Kuva nyysitty skoudesivuilta

5.6.1995 - treeni Kaarto
KH, HP, AH
+ poliisisoittokunnasta kaksi soittajaa,
joista toinen synttäreillä soittanut Marstila

xxx
xxx2
xxx3
Blues For Elvin
xxx4
We'll You Needn't
Blues In The Corner
Tricotism
xxx5
I'll Remember Clifford
Nica's Dream
Joys Spring
Ari toi mukanaan Kaartoon jammaamaan poliisisoittokunnasta kaksi kolleegaansa.
Toinen oli saksofonisti Marstila ja toinen pianisti, jonka nimeä en muista.
Tunsin oloni turvalliseksi virkavallan keskellä.
Meno oli rajua neljän ammattimuusikon matkassa. Meikäläinen koetti roikkua mukana.
Jos en olisi luonteeltani vaatimaton, sanoisin että välillä pysyinkin hiton hyvin.1996

2.6.1996 - treeni Kaarto
KH, HP, AH
+ kitaristi, jonka nimi on unohtunut

I Got Rythm
A Night In tunisia
Joku Djangon biisi
I'll Remember Clifford
pölö
It Don't Mean A Thing...
Straight No Chaser
Ari soitteli myös Django-musiikkia jossakin yhtyeessä.
Hänen mukanaan Kaartoon tuli sieltä nuori kitaravirtuoosi, jonka nimi ei jäänyt mieleen.
Mutta vikkelä oli poika sormistaan, ja meillä synkkasi hyvin.

Tästä nautinnollisesta katoavasta tuokiosta Djangon hengessä tuli myös haikeat jäähyväiset särkyneille unmelmille. Lopetimme huipulla. Kiitoksia kaikille soittokavereille - missä lienettekin!

coda
Tähän ne särkyneiden toiveiden bulevardiorkesterin BDQ:n soitot sitten loppuivatkin. Hauskaa se oli niin kauan kuin sitä kesti. Ehkäpä vähän harmittaakin, sillä bändi oli viimeisimmissä treeneissä aika kovassa vedossa ja minäkin pysyin vauhdissa melko hyvin mukana.

Yrittelimme vielä jonkun verran saada soittoa aikaan, mutta ei siinä enää onnistuttu. Keikkaakin olisi pukannut. Lopahtaminen johtui varmaan vähän meistä jokaisesta. Jussilla alkoi olla paineita, kun hän oli jo tiukasti kiinni suuressa projektissaan. Jussi oli alkanut käsikirjoittaa ja säveltää musiikkia Ylen mahtisarjaan Hovimäki.

Puolueettomana humanistina olin havaitsevani, että molemmille korkeamoraalisille poliiseille oli vaikea sulattaa viime tingassa peruutettuja keikka-aikoja. Minä olin Astan työn takia melkein joka toinen ilta jossain teatterissa. Duunipaikalla olosuhteet olivat huonontuneet ja kroppa alkoi oireilla monin krenkoin. Vapauduin keväällä työn kahleesta ja aloin rakentaa Kaarron kellariin saunaa ja pesutiloja, jotka valmistuivat vuosituhannen vaihteessa. Puutarhakin sai ansaitsemansa huomion. Hullaannuimme ruusuihin.

Monia mukavia muistoja jäi soittamisista puolentoista vuosikymmenen ajalta. Ihmeellisintä on nykyaikana ajatella, että vedimme keikan vieraaalle pokalle Säätytalossa. Eikä se Hvitträskin museossa pelleilykään taitaisi enää onnistua. Killan tilaisuuksissa oli erityisen kiva soitella. Jengi oli tuttua, eikä ollut yhtään kriittinen, koska oli tietoinen taidoistamme. Kiltakin hiipui samoihin aikoihin kun bändi lopetti.

Jossakin vaiheessa olimme soittamassa yleisissä tansseissa Mäntsälän nuorisoseuran talolla. Siis samassa paikassa, jossa Vihtori Kosola oli isotellut. En muista, mikä kokoonpano meillä silloin oli, mutta jätkät alkoivat vinoilla, että olin Etelä-Suomen kysytyin keikkafonisti.

Vastapainona Kosolalle osa mneistä soitti myös Puistolan työväenyhdistyksen tilaisuudessa. Yhden keikan heitimme Ranskalaisen koulun juhlissa Jussin kanssa kahdestaan, kun olimme luvanneet. Emme saaneet komppia mukaan. En tiedä, miten meni, mutta eivät meitä haukkuneet.

Näihin vuosiin mahtui myös tuskallisin soolokeikkani. Olin mennyt lupaamaan, että soitan mutsin mökillä hänen 60-vuotispäivänään jokaiselle vieraalle tervetuliaisina haitarilla Kultaisen nuoruuden. Se biisi alkoi oksettaa, enkä soittanut sitä vuosikymmeniin enää.

Lähdimme nollasta ilman kokemusta bändissä soittamisesta ja päädyimme aika kovatasoiseen jazzbändiin. Näitä kasetteja purkaessa en ole karsinut vielä kuin kaikkein pahimmat pois. En ole kaikkia kappaleita edes kuunnellut, joten siellä voi olla vielä yllätyksiä mukana. Antakaa armoa!

Jakakaa linkkiä eteenpäin sellaisille unhon alhon vanhoille tutuille, joita BDQ saattaisi kiinnostaa! En ole voinut kysyä kaikilta asianomaisilta lupaa, kun en tiedä, missä elelevät, jos elelevät. Toivottavasti kukaan ei pahastu.

Koronajouluna 2020
kajo

P.S. Tässä sivusto on vielä säätämistä. Ääkkösetkin menivät sekaisin, kun siirsin sivun palvelimelle. Linkit on vielä tarkistamatta ja turhat poistamatta.
Antakaa vinkkejä korjauksista, lisäyksistä poistoista, lähettäkää kuvia ja neuvokaa! Meikä kun ei tunnetusti ole mitenkään atk-orientoitunut, mutta ihan ite oon koodannu!


jazzvideo


video:
Round About Midnight

BDQ 5.11.1987

Luultavasti ensimmäisiä jazz-videoita Suomessa.
Kuvattu syksyllä 1987 Kaarron olkkarissa Helsingin Puistolassa.
Öiset kaupunkikuvat Cirtoen 2CV:n kyydissä (le Joujou du Pauvre)
Kuvaus Saku ponsimaa
Leikkaus Saku Ponsimaa ja Kajo Haapalainen
(Video kopsattu kameralla VHS-kasetilta telkkarin kuvasta)

Kajo Haapalainen foni
Jussi-Pekka Aukia piano
Heikki Poikolainen rummut
Jorma Pietikäinen basso
Mauri Åkerman kitara
* * * * * * * *
puutarhavideoita
puutarhavideoita, joissa taustalla on The Broken Dreams Quartetin (BDQ) soittoa vuosilta 1985-1996

les feuilles mortes
syksyn värejä puutarhassa
11.10.2014

summertime
muistoja kesästä 2014
7.11.2014

köynnösruusuja
(500 miles high)
23.7.2015

syyssiivous puutarhassa
(a remark you made)
4.10.2015

rypäleiden kypsyessä
(i'm getting sentimental over you)
20.9.2014

viininkorjuuta kaarrossa
(blue bossa)
30.9.2014
ensilumi
(django)
23.11.2014
kasvari ja komposti
(don't get much anymore)
7.7.2014
kasvarille ja takaisin
(500 miles high)
29.6.2014
iloinen hyppelehtijä
(i got rythm)
5.1.2015
paris 11
(inger 2)
31.1.2015
pilvisenä päivänä
(in a sentimental mood)
18.8.2016


* * * * * * * *photo
Muutamia valokuvia, joita on tullut räpsittyä vuosikymmenten aikana jazzin soittajista
miles davis - pariisi 1984
arne domnerus, rune gustafsson, bengt hallberg, egil johannesen ja george riedel - gotlanti 1983

dave brubeck - april jazz 1997

sonny rollins - april jazz 1998

perko-pyysalo - april jazz 1999

esbj�rn svensson - gr�na lund 1996

monika zetterlund - taalintehdas 1998

aili ikonen jazzespa 25.7.2016

johanna iivanainen - jazzespa 23.7.2015

Olen kyllä aika onnellinen jazzhullu, sillä olen saanut nähdä ja kuulla livenä ainakin seuraavia legendoja: Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Stan Getz, Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Art Blakey, Elvin Jones, MJQ = John Lewis + Milt Jackson + Percy Heath + Connie Kay, John Coltrane, Miles Davis, Jim Hall, Thelonious Monk, Dave Holland, Lee Konitz, Esbjörn Svensson, Benny Garter, Frank Foster, Paul Desmond, Johnny Hodges,Tommy Flanagan, Clark Terry, Scott Hamilton, Keith Jarret, Ray Brown, Jan Garbarek, Hacke Björsten, Trilok Gurtu, Bob Broomeyer, Kenny Baron, Dizzy Gilepsie, Ray Charles, Jack DeJohnette, Joe Zawinul, Arne Domnerus, Monika Zetterlund, Viktoria Tolstoy, Dave Brubeck, Bengt Hallberg, Quincy Jones, James Carter, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Charlie Haden, Macoy Tyner, Richie Cole, Ornette Coleman, Count Basie, Duke Ellington, Niels-Henning Örstedt-Pedersen, Bill Evans, Cannonball Adderly, Phil Woods, Thad Jones, Freddie Green, Eric Dolphy, Charles Mingus...


Viime vuosina kotimaan jazz-konserteissa kuvattuja videoita täällä


Jos haluat kommentoida, lähetä sähköpostia osoitteeseen ruusu.kaarto(at)pp.inet.fi

kotisivu kone